VILL DU BÖRJA SPELA FOTBOLL ELLER BLI MEDLEM I SOLBERGA BK? ANMÄL DIG HÄR!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Solberga Bollklubb
Fotboll, glädje och gemenskap

Välkommen till Solberga BK P13

Våra målsättningar är att:

 • Utveckla spelarnas individuella fotbollsteknik i moment som: nicka, skjuta, bollmottagning och passningsspel.
 • Utveckla spelförståelse och grunderna i anfallsspel och försvarsspel.
 • Introducera övningar för kondition och styrka med boll.
 • Verka för en fortsatt stark gemenskap och sammanhållning i lagen.
 • Uppmuntra spelarnas föräldrar till en fortsatt aktiv medverkan i föreningen.
I en verksamhet där vi:
 • Bedriver en allsidig och rolig träning som utvecklar såväl individ som lag.
 • Instruerar på ett positivt och uppmuntrande sätt under träning och match.
 • Värdesätter träningsflit och intresse framför ”talang”.
 • Inte ser matchen som mer än en särskild form av träningspass och ett led i spelarnas långsiktiga utbildning.
 • Bedriver verksamheten i en positiv anda med stimulans framför konkurrens.
 • Uppmuntrar och arbetar för ett bra föräldraengagemang i laget.
 • Uppmuntrar och möjliggör för deltagarna att delta i andra idrottsverksamhet utöver fotbollen.

Vår värdegrund 

Vi vill erbjuda en positiv och rolig verksamhet i vilken alla ska utvecklas och uppleva sammanhållning och gemenskap. Därför ska vår verksamhet kännetecknas av följande ledord:

 • Gemenskap och sammanhållning
 • Positivt och roligt
 • Utveckling framför resultat
 • Så många som möjligt – så länge som möjligt
 • Finna sin plats i laget

Vi välkomnar alla att delta i vår verksamhet och vi vill att de ska känna glädje i sitt idrottsutövande. Alla har samma värde och ska ha möjlighet att utöva idrott utifrån sina förutsättningar. Oavsett idrottslig talang, kön, kulturell, religös eller etnisk tillhörighet, ska alla genom sitt idrottsutövande känna samhörighet med sitt lag och sina lagkamrater.

 

Ledare:

Emanuel Marklund 

Magnus Lundgren

 

Provspel

Är du intresserad av att provspela med oss?

Klicka här för att anmäla dig

Ingarö Skärgårdscup
2023-08-26 20:54

Söndag 20 augusti spelade Solberga BK P13 Ingarö Skärgårdscup. Det var några intensiva dagar innan cupen också. På onsdagen hade vi första träningen efter sommaruppehållet, och på fredag var det Kick-off och träning med instruktör från Supercoach. P13 spelade Ingarö Skärgårdscup förra året i tryckande värme. Då var spelformen 5 mot 5. Denna gång var det 7 mot 7 och regnet hängde i luften. Vi hade fyra matcher framför oss, alla på naturgräs. I första matchen mötte vi Värmdö IF på en gropig gräsplan. I andra matchen mötte vi Boo FF på en ännu gropigare gräsplan 😉. Efter dessa två skakiga (men utvecklande) erfarenheter väntade två matcher på riktigt fint naturgräs. I den första av dem mötte vi Tyresö FF, och i den andra, tillika turneringens fjärde och sista match mötte vi Enskede IK. Att spela Cup är både roligt och utvecklande. Man kan verkligen se en utveckling från första matchen fram till sista matchen... och Solberga BK P13 har verkligen utvecklats från de allra första 7 mot 7 matcherna som vi spelade i april under Farsta Vårcup. Naturligtvis finns det många saker vi behöver fortsätta att nöta på men det är himla roligt att se hur det har blivit allt mer och mer lagspel och samarbete. Nu väntar en spännande höst i Sanktan som avslutas med Solberga Cup. Vi siktar på att hitta ytterligare en cup innan det är dags att snöra på inomhusskorna. Men, bra jobbat av de som var med och spelade denna helg.

P13 - KICKOFF
2023-08-21 12:23
(Fotograf: Ronny Forslöf)

P13 KICK-OFF

Det enklaste sättet att förklara vad en kick-off innebär är att översätta det till svenska. En kick-off är helt enkelt en avspark för en ny säsong, och i vårt fall höstens träningar, seriespel och cuper. Syftet är att stärka lagkänslan och svetsa samman laget genom att göra olika slags gemensamma aktiviteter.

 

FOTBOLLTRÄNING (SUPERCOACH)

Vi började dagen med fotbollsträning där vi hade hyrt in Patrik Johansen som är instruktör hos Supercoach. Till vardags pluggar han till idrottskonsulent och är verksam som fotbollsutvecklare för spelformen 5 mot 5 i Älvsjö AIK där han även är tränare för F17 U & F15 U.

 

Patrik är utbildad i den metodik som Supercoach använder och som utgör basen i Supercoachs App för Android och iPhone. Solberga BK är en av många fotbollsklubbar som erbjuder sina ledare att använda Supercoach för att planera och genomföra sina träningspass.

 

Alla övningar som Patrik genomförde under P13:s kick-off finns i Supercoach och dessa samt appen kommer vi att presentera vid något senare lämpligt tillfälle.

 

MIDDAG

Efter träning bjöds killarna på Tacos till middag i vårt fina klubbhus. Efter maten, medan vi tog hand om disken gick killarna ut och spelade mer fotboll 😊

 

WORKSHOP – TEAM SBKS VÄRDEORD

Efter att all mat och all disk plockats bort var det dags att kalla in laget i klubbhuset igen. Där de delades in i fem olika grupper. Magnus introducerade kort föreningens värdeord:

 • GLÄDJE,
 • RESPEKT,
 • GEMENSKAP,
 • UTVCEKLING,
 • MÅNGFALD

och berättade att varje grupp fått varsitt värdeord att diskutera tillsammans under ca 20 minuter. Uppgiften var att fundera på ordets innebörd, hur det märks, uppstår och motverkas, och skriva ned vad de tycker/tror på en lapp som Magnus som delat ut till respektive grupp. Under tiden som grupperna arbetade med uppgiften gick Magnus runt och stimulerade dem att fundera och reflektera genom att ställa frågor, be dem exemplifiera och utveckla.

 

20 minuters arbete i grupp var en alldeles lagom lång tid och efter att grupperna var klara med uppgiften blev det en bensträckare för dem för att kolla på damernas match medan Magnus sammanställde vad grupperna hade svarat och skrivit upp detta på whiteboardtavlan i klubbhuset.

 

När alla åter samlats i klubbhuset fick respektive grupp berätta och förklara hur de har svarat samtidigt som övriga gav återkoppling och hjälpte till att utveckla vad man hade kommit fram till. En rolig och intressant övningar där vi har lite tankar på att i någon form kunna återanvända det som laget själva kom fram till… kanske göra en banderoll som vi har framme under träning och match?

 

FIFA TURNERING

En lång eftermiddag och kväll avslutades med en FIFA-turnering där man spelade 2 mot 2. Deltagarna fick själva ansvara för turneringen som var så uppskattad att man ville att vi kunde träffas senare under hösten höst och ha en FIFA eftermiddag och spela FIFA 24.

 

STORT TACK TILL RONNY

Sammanfattningsvis en mycket lyckad kickoff att starta upp höstsäsongen med. Vi kan inte med ord tacka vår kanslist Ronny Forslöf för all hjälp med att planera och genomföra kick-offen. Utan honom hade det aldrig blivit något. Ronny skötte alla kontakter med Supercoach, förberedde dagen, dukade, lagade mat, laddade spelkonsoller, förberedde workshopen, tog en massa av bra bilder under dagen och kvällen, varav några (+50 bilder) finns uppladdade i ett bildgalleri på lagets hemsida. https://www.solbergabk.se/galleri/?ID=419059

 

Nu ser vi fram emot en fantastisk höstsäsong tillsammans – det är vi som är Solberga BK P13.

 

/Ledarna

 

Sammanfattning av vårsäsongen
2023-06-20 00:09
Solberga BK P13 - AIK under Fisksätra Cup (Bild: Ronny Forslöf)

Så här dagarna innan midsommar är det dags att sammanfatta utomhussäsongen som har varit. Vi inledde säsongen med att spela Farsta Spring Cup första helgen i april. Syftet med turneringen var att se hur spelet fungerar för laget med den nya spelformen 7 mot 7. Vi spelade tre matcher i vilka laget utifrån sina förutsättningar gjorde en bra insats i samtliga.

 

Premiären i Sanktan skedde hemma mot Mälarhöjden i strålande aprilväder på ett varmt Solberga BP. Vår målsättning med matcherna är att spelarna ska lära sig  vilka uppgifter man har på olika positioner och hur vi som ett lag ska kunna spela bollen upp genom lagdelarna och komma till avslut. Båda lagen bjöd på fin, underhållande fotboll och vi spelade så bra som man kan förvänta sig.

 

Efter premiären var det en bortamatch mot Hägersten. Här mötte vi ett betydligt snabbare och spelsäkrare lag som gjorde det svårt för oss att hänga med i tempot. Det märktes att motståndarna hade övat på positions- och lagspel under en betydligt längre tid än oss och behärskade det kollektiva spelet bättre.

 

Efter matchen mot Hägersten väntade Gröndal hemma. Den matchen var betydligt jämnare och mer som första matchen mot Mälarhöjden. Det var två hyfsat jämbördiga lag som möttes i en  match som slutade som en förlust för men lika gärna kunde ha slutat oavgjort eller t.o.m. vunnits av oss. 

 

Fjärde matchen var en bortamatch mot Segeltorp. Utan avbytare och i gassande sol mot ett mer samspelt lag blev detta den tuffaste matchen hittils under våren. Även om en bra förlust kan vara nästan lika rolig är det ändå alltid roligare att vinna än att förlora. Den här matchen var inte ens en bra förlust, men samtidigt en nyttig påminnelse om hur viktigt det kollektiva spelet är... särskilt när man möter bättre lag. 

 

Helgen efter matchen mot Segeltorp hade vi bjudit in ett av lagen från FOC Farsta som vi mötte när vi spelade Farsta Spring Cup i våras. Nu var rollerns omvända och vi var mer det samspelta laget samtidigt som Farsta saknade avbytare. Det senare tog ut sin rätt mot slutet då det rullade in ganska många bollar för oss i Farsta mål. Men det visade sig att när tempot gick ned blev det lättare för oss att få vårt passningsspel att fungera.

 

Femte matchen mot Aspudden Tellus borta blev lite av en psykologisk vändpunkt för laget.  Det var två jämna lag som möttes och spelade samma slags fotboll i ett lagom högt tempo. Nu satt passning- och lagspelet för oss och killarna visade upp det snyggaste spelet vi sett hittills.  Efter matchen var det bara muntra miner i laget.

 

Sjätte matchen hemma, mot Boo FF var också en jämn tillställning men som slutade till motståndarnas fördel. Det var två likvärdiga lag som hade sina chanser. Vad som bör uppmärksammas är att vi trots en chockstart med ett baklängesmål nästan direkt på avspark inte klappade ihop utan fortsatte spela fotboll och därigenom så småningom ta ledningen... vilken vi dock, som sagt, tappade mot slutet av matchen - men oavsett detta en bra insats av P13.

 

Sjunde, och sista Sanktanmatchen för våren spelades mot IFK Stockholm på deras hemmaplan Vårbergs IP. Återigen en mycket varm dag där vi möter ett spelmässigt bättre lag. Vi gör oss inte själva rättvisa i första perioden där vi låter motståndarna göra mål genom ett lite för passivt försvarsspel. I andra lyfter vi oss dock och börjar spela fotboll vilket gör det svårare för motståndarna att göra mål på oss. Tyvärr är vårt kollektiva anfallspel på den nivån att vi lyckas komma till avslut på dem. En bortaförlust som inte är så mycket att diskutera om MEN mycket positivt är att det finns en förmåga i laget att lyfta sig trots "uppförsbacke och motvind".

 

Vårens avslutning för P13 blev Fisksätra Cup. Efter flera dagar av varmt och torrt väder blev detta p.g.a. väderomslag en blöt insats. Men frågan är om inte vi spelar bättre när det är lite regn och svalt än när solen gassar från en klarblå och vindstilla himmel. Inför cupen undrade vi ledare hur det skulle sluta när vi sett vilka lag vi skulle möta och i vilka serier de annars spelar i Sanktan. Men SBK P13 gör en väldigt bra insats där vi visar att vårens träning uppenbarligen gett resultat. Det blev en inledande vinst och tre följande förluster... med då slutresultatet egentligen inte säger ett skvatt om spelet ska det understrykas att P13 spelade bra fotboll mot betydligt bättre, snabbare och mer tekniska lag. Vad vi framförallt visade var att om man inte ger upp utan fortsätter tugga på så får även vi in våra bollar bakom motståndarnas målvakt till slut. Det var väl endast dagens tredje match som inte var någon riktig höjdare. Trötta och blöta efter två matcher i regnet var det ingen vidare energi i laget vilket medförde att vi lämnade över intiativet och utrymmet åt motståndarna, och när man möter som inte tvekar att dra fördel av detta så blir det jobbigt för vår målvakt. Men i de sista 10 minuterna av tredje matchen hittar laget energi igen viket direkt märks i matchbilden. Fjärde och sista matchen är det bättre energi direkt från start. Även om vi förlorar även denna match gör vi återigen en bra match.

 

Avlutsnings- och sammanfattningsvis är det roligt att se att det har skett en utveckling i laget och att träningarna verkart ge resultat. Såväl i Sanktan som i vårens avslutande cup möter vi lag som spelar annars i medel- och t.o.m. svår-serier, samtidigt som vi är ett hyfsat lätt-lag.. men vad vi har visat under våren är att när vi spelar som ett lag med bra energi och attityd så står vi också ganska bra mot våra bättre motståndarna. 

 

/Ledarna

 
FACEBOOK
SPORTGROSSEN
COOP
TWITTER
SPONSORER