VILL DU BÖRJA SPELA FOTBOLL ELLER BLI MEDLEM I SOLBERGA BK? ANMÄL DIG HÄR!

Innebandy regler 3 mot 3 utan målvakt

Förenklade regler 3-manna utan målvakt

3 mot 3 spelas på liten spelplan (mixade lag tjejer och killar är tillåtna), små mål och ingen målvakt förekommer. Reglerna skall användas med mycket sunt förnuft i syfte att ”undervisa” våra unga spelare.

Frislag
Vid frislag skall motståndarna befinna sig minst en meter från bollen.

Matchledare
I spel 3 mot 3 använder vi oss inte av domare utan av matchledare som på ett pedagogiskt sätt leder barnen genom matchen men även lär barnen regler om hur man spelar innebandy.

En matchledare kan göra upp med lagen och deras ledare förematchstart att ta det lugnt under matchen för att sedan förklara för spelarna vad de gör för fel. Viktigt är att förklara vad som vara fel och det kan vara lämpligt att varna en spelare innan man dömer en utvisning.

Inslag
Utdöms om bollen hamnar utanför spelplanen. Det lag som inte hade ut bollen slår inslaget som skall tas en meter från sargen där bollen gick ut.

Frislag
Frislag ska utdömas när:

• När en spelare Lyfter, slår, låser eller sparkar på motståndarens klubba.
  • När en utespelare hoppar upp från planen och stoppar bollen. Det är ok att hoppa och spela bollen om bollträffen är under tänkt knähöjd. Med tänkt knähöjd menas den nivå knäna är när spelaren står på marken.
  • När en spelare spelar/stoppar bollen med huvudet eller handen/Armen.
  • Stoppar bollen med foten eller klubban över knähöjd.
  • Placerar klubban eller någon fot mellan en motståndares ben eller fötter.
  • När en utespelare har en framåt eller bakåtsving som är högre än midjehöjd om det är spelare i närheten
  • När en spelare kastar klubban
  • När en spelare tacklar eller på annat sätt än skuldra mot skuldra tränger undan en motståndare. Det är däremot tillåtet att i kamp om bollen tränga motspelaren skuldra mot skuldra men inte mot sarg eller målbur.
  • När en utespelare beträder målvaktsområdet

Utvisning
Skall endast utdömas för förseelser som innebär skaderisk samt osportsligt uppträdande. Med förseelser som innebär skaderisk menas trängningar mot sarg, tacklingar, våldsamma slag och ovårdade svingar med klubban.
Alla utvisningar är personliga och den utvisade spelaren får sitta av utvisningen i avbytarbåset. Laget får spela med fem spelare men den utvisade spelaren får inte spela på två minuter.

Straffslag
Straffslag utdöms när en målsituation pågår och förhindras genom att motståndaren begår en frislagsbelagd förseelse.

- Straffslag slås från planens mittpunkt mot tomt mål (vid spel utan målvakt).

Vid spel med målvakt startar straffslaget från mittpunkten av planen och utvald spelare går framåt med bollen. Vid straffslag får inte boll och spelare stanna eller byta riktning bort från målburen samtidigt.