Vätska (vatten)

Vätska i samband med match och träning

Nu ska vi prata om vätska i samband med match och träning.

Att vi förlorar vätska under träning och tävling är självklart.

Kroppen består till 50-60 % av vatten. I princip kan man säga att vattnet behövs för det mesta som sker i kroppen, och en ständig tillförsel krävs. Normalt är vätskebehovet per dag 2-3 liter och detta tillgodoses genom mat och dryck. Till det normala behovet av vätska tillkommer vätskebehovet vid fotbollsspel som ska täcka svettförluster på 1-1,2 liter per timme. Totalt kan en fotbollsspelare ha ett vätskebehov på 4-5 liter en dag då det är match.

Vätskeintaget bör vara regelbundet under dagen, och under träning/match för att möjligaste mån balansera vätskeförlusterna. Drick vatten mellan måltiderna, och i samband med måltider kan man dricka t ex mjölk, måltidsdryck eller juice. Det är bättre att under längre tid dricka mindre mängder men oftare. Direkt före träning eller match kan man med fördel dricka 2-3 dl vatten 30 minuter innan och 2-3 dl vatten före start.

Under träning eller match är det bra att dricka 2 - 2,5 dl var 15:e minut.

Vi tar vår träning som exempel som är 90 minuter (1,5 timme) och vi ska dricka 2 dl ca varje 15:e minut.

17.30 Träning börjar.
17.45 vatten (2dl)
18.00 vatten (4 dl)
18.15 vatten (6 dl)
18.30 vatten (8 dl)
18.45 vatten (10 dl = 1 liter vätska)
19.00 träning slutar

Vi spelar 3 x 20 minuter blir 90 minuter per match om vi tänker oss att vi spelar 40 minuter bör man dricka minst 7,5 dl vätska.

P10´s egna sportdryck
...det är enkelt att blanda sin egen sportdryck. Du behöver:
1 liter vatten
0,5 dl druvsocker
1 krm koksalt (NaCl)
1–2 msk koncentrerad juice eller saft
Blanda ut druvsocker och salt i vattnet.
Tillsätt därefter juice eller saft.