Barn- och Ungdomskonferensen
Stockholms fotbollsförbunds barn- och ungdomskonferens 31 augusti – 1 september på
Scandic Star Sollentuna.
170 personer från distriktets ungdomsföreningar, Solberga BK var representerade av Ronny Forslöf.
Program
Torsdagen den 31 augusti
09:00 Inledning, information
10:20 Gruppsamtal "Tävlingsfrågor"
12:00 Lunch
13:00 Serielösa matcher
14:50 Matchmiljö
16:00 Paneldebatt
19:30 Middag
Förmiddag kl. 09.00 – 12.00
Det första passet kommer ägnas vi åt tävlingsfrågor.
Deltagarna kommer att få välja den fråga man anser vara mest intressant att få diskutera och påverka kring, men man får också vara beredd på att diskutera alla andra tävlingsfrågor.
1 - Tävling - Nivå Insteg
2 - Tävling - Seedad serie Läs bilagan
3 - Tävling - Flick Dam frågor Läs bilagan
4 - Tävling - Junior DM Läs bilagan
5 - Tävling – Kvalserie Läs bilagan
Våra ungdomsansvariga SBK valde 1 - Tävling - Nivå Insteg.
Utvärdering efter 2 år
Samtals grupp 1-C
Solberga BK
Bällsta FF
Hässelby SK
IFK Stockholm
Kallhälls FF
Kista SC
Rotebro IS FF
Tyresö FF
Årsta FF
Viggbyholm IK FF
Bakgrund
I 5 mot 5-fotbollen, 8-9 års ålder, har vi historiskt sett bjudit in till seriespel helt utan nivåer. När lag börjar spela matcher i 8 års ålder så har de flesta lag tränat fotboll under 1-3 år på olika sätt. Många lag har även spelat interna matcher mot lag inom den egna föreningen. För att skydda lag som är helt nybörjare kom vi på BUK 2021 överens om att införa en nivå Insteg för lag i 8-9 års ålder. Nivån skapades för att de lag som kommit kortast i sin fotbollsutveckling (helt nya lag eller lag som får storstryk vecka efter vecka) även dom skulle få chansen till jämnare mer utvecklande matchmiljö i S:t Eriks-Cupen. Målet var att cirka 10 procent av lagen bör välja nivå Insteg, medan resterande 90 procent bör passa bra i den normala nivån.
Utfall – vilka lag
Nivå Insteg har funnits i två år, i två årskullar och på både pojk- och flicksidan. I samtliga fall förutom ett är det mellan 7 – 12 procent av lagen som valt Insteg. Väldigt nära målet alltså. Det tillfället som sticker ut är 2023 års anmälan till F-2014 där endast 1 lag valde Insteg. StFF har vid olika tillfällen ställt frågan om varför lagen valt nivå Insteg. De allra flesta lagen, cirka 90 procent, är antingen nybildade lag, tränar sällan eller är lag som under 8 års året fått väldigt mycket stryk i seriespelet. Men det finns också några få exempel på lag där man ”negativt selekterat” spelare. Dvs att man i en större träningsgrupp har valt ut de spelare som kommit kortast och satt ihop dom till ett lag och låter dom spela i Insteg.
Utfall – utvecklande matcher
Den lilla feedback vi har fått är att de flesta lag upplever matcherna som något jämnare för dessa lag jämfört med om dom skulle spelat i normala nivån. Det finns, precis som det finns i alla nivåer, lag som är felanmälda, lag som är för bra för nivån. Men vi upplever det inte som ett större problem på denna nivå jämfört med andra nivåer och andra årskullar.
Övrigt
Då det i numerär är ganska få lag som anmäler sig till Nivå Insteg så är då och då geografin ett problem. Ibland blir det bara en serie i Nivå Insteg och då behöver lagen i den serien möta varandra, även om resvägen kan vara lång. Några enstaka lag har hört av sig om det.
Frågor som vi pratade om i gruppen
Bör vi ha kvar Nivå Insteg?
Kan nivån utvecklas?
Torsdag eftermiddag kl. 13.00 – 17.00
Eftermiddagen inledas med ett pass om ”Serielösa matcher”. STFF gick igenom läget just nu och vad STFF, troligtvis, kommer införa redan till säsongen 2024. vi hade diskussioner om olika möjligheter och utmaningar med serielösa matcher och hur snabbt vi vill gå framåt.
- Vilka nyheter som är aktuella inför 2024 kommer våra ungdomsansvariga att berätta mer om på våra ledarträffar.
Den andra delen på eftermiddagen handlade om Matchmiljön i S:t Eriks-Cupen. Disciplinärenden blir fler och fler, vår uppfattning är att domarna får det tuffare och tuffare, och att fler matcher omges av en tveksam miljö. STTF tog upp exempel och vi gemensamt diskutera hur vi kan förbättra matchmiljön tillsammans.
Domare nedsparkad under match: ”Inte villig att riskera mitt liv”
Artikel i Expressen (31/8-23)
Tyvärr så går det ner i åldrarna ☹
Eftermiddagen avslutas med en paneldebatt om träning, träningstrupper, kvalité på träning, åldersrotering, med mera. I panelen kommer det att finnas representanter med stor kunskap inom tränarutbildning, landslagsverksamhet, forskning, förbunds- och föreningsperspektivet.
Middag 19.30
Missade Jag (Ronny) 😊 satt och jobbade och tiden bara flyg i väg 😊 var så mycket att fundera på hur detta påverkade SBK med ”Serielösa matcher”.
Program
Fredagen den 1 september
09:00 Reflektion, Mentimeter
09:30 Gäst Fredrik Reinfeld SVFF ordförande
10:15 Erfarenhetsutbyte
12:00 Återsamling, avslutning
12:15 Lunch
SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt. Lyssna på en del av hans tankar kring fotbollen i Sverige och Stockholm. Fler klipp: Instagram stockholms_fotbollforbund
Fredagen ägnas åt erfarenhetsutbyte klubbar emellan. Ämnen var Träning och Matcher.
Vi berättade och dela med sig av hur man gör i sin egen klubb och vilka för- och nackdelar man ser med det.
Samtalsgrupp 10
Solberga BK
Danderyds SK
Ekerö IK
Fock Farsta
Hammarby IF FF
Karlsberg BK
Rågsveds IF
Västerhaninge IF
Ängby IF
IFK Lidingö
1 Erfarenhetsutbyte – Träning
2 Erfarenhetsutbyte - Matcher Läs bilagan
Erfarenhetsutbyte – Träning
Stockholms ca 180 barn- och ungdomsföreningar organiserar sig på olika sätt och erbjuder olika verksamheter. Utmaningarna är dock ofta lika. Hur säkerställer vi en bra träningsverksamhet och hur kan vi garantera att vi över tid har bra ledare och tränare på plats?
Delar av den dagliga utmaningen för klubbledare i vårt föreningsliv är sorterat i kategorierna:
- Föreningens organisation
- Erbjudande (antal tillfällen, inriktning, extrapass, målvaktsträning m.m.)
- Ledare/tränare
- Träning
- Fotbollsutvecklare i förening
- Föräldrar
Föreningens organisation
Hur vi grupperar oss skiljer i våra föreningar. Olikheter kan t ex gälla i flick- och pojkfotbollen men också skilja sig beroende på åldrar och spelformer.
En del föreningar har en struktur med såväl basverksamhet, utvecklingslag och motsvarande akademilag medan andra valt andra vägar. Detsamma gäller hur trupperna delas in liksom dess storlek och inte minst hur lagen och åldersgrupperna samverkar och på vilka sätt spelare förflyttar sig inom föreningen.
Frågor som vi fick svara på
1.Hur har din förening valt att organisera er barn- och ungdomsverksamhet?
2.För- och nackdelar med organisationen?
3.Har din förening riktlinjer för hur spelare förflyttas inom föreningen? T ex byte mellan bas-lag eller förflyttning till i äldre åldersgrupp?
Föreningens erbjudande Antal tillfällen, inriktning på verksamheten och föräldratränare är exempel på vad de flesta föreningar erbjuder samtliga sina spelare. Andra kan vara extraval eller tillägg som till exempel extrapass, målvaktsträning eller arvoderad tränare. Dessa kan ofta medföra särskilda kostnader.
Frågor som vi fick svara på
4.Vad erbjuder din förening barn- och ungdomsspelarna?
5.Vad skulle din förening vilja erbjuda som ni inte gör idag och varför är det så?
6.Hur resonerar din förening kring spelarens kostnader?
Föreningens ledare/tränare
Avgörande för all barn- och ungdomsidrott är närvaron av ledare och tränare samt den kvalitet de kan bidra med. Frågan om ledarförsörjning är stor och rymmer både hur ledaren rekryteras, och om samt med vad den eventuellt kompenseras. Vidare kan ledarteamen se ut och fungera olika, inte minst på planen.
Frågor som vi fick svara på
7.Hur rekryterar din förening tränare och ledare? Finns tankar runt ledarteamets uppsättning och arbetssätt?
8.Hur arbetar din förening med arvoderingar och anställningar? Hur ser din förening på den allmänt ökande professionaliseringen av tränarrollen?
9.Finns en tanke kopplad till tränarens utveckling?
Träning
Vad träningskvalitet är kan diskuteras, men en stor del av utmaningen är att följa upp träningskvaliteten i verksamheten. För att mäta den krävs en gemensam idé, ofta uttryckt i förenings röda tråd eller i spelarutbildningsplanen (SUP).
Frågor som vi fick svara på
10.Hur säkerställer vi en bra träningsmiljö?
11.Hur säkerställer vi en bra träning? Finns spelarutbildningsplan, är den implementerad? Vilka utmaningar finns kopplad till SUP?
12.Hur hanteras ledare som avviker från föreningens linje?
Fotbollsutvecklare
Under våren har FUIF/Fotbollsutvecklare i förening presenterats och implementerats bland landets fotbollsföreningar. Syftet är tydligt; att flytta pengar från administration till fotbollsverksamheten samt stötta den stora mängd föräldratränare som driver den mesta av träningsverksamheten.
Frågor som vi fick svara på
13.Har din förening implementerat ”Fotbollsutvecklare i förening?
14.Hur får vi ut mest av FUIF, hur använder vi rollen bäst?
Det var en givande Barn- och Ungdomskonferensen med mycket information och jag mycket inspiration hur vi utveckla vår verksamhet i Solberga BK.