DUNROSSDAGARNA 19-20/11 2022 HANDLADE OM PSYKISK OHÄLSA OCH UTANFÖRSKAP
Text Donald Boström
Trygga miljöer är en förutsättning för prestation.
Ge barnen innanförskap var budskapet på Dunrossdagen i Göteborg. Ge barn- och ungdomar självkänsla och trygghet. Att fysisk aktivitet förändrar och bokstavligen räddar liv är ett faktum. Vi idrottsledare är därför en av de viktigaste aktörerna i barn- och ungdomarnas liv, och idrott är kanske den bästa förebyggande verksamheten vi har i Sverige för att förhindra social utslagning. De 11-26 åringar vi inte lyckas rädda kostar samhället 25 miljoner under sin olyckliga livsresa.
Gladast min vinner! Över 200 deltagare från 152 idrottsföreningar.
Ett tips som rekommenderades var att ta fem minuter i börjar av träningen och eller i slutet och prata värdegrund tillsammans. Vad vill vi vara, vad är vårt gemensamma mål? Vad är trygghet, glädje, Utveckling och gemenskap?
Föreningar från olika idrotter möttes i grupparbeten.
En förening berättade att de har en värdegrundsansvarig, en annan förening har en värdegrundsansvarig för varje lag. Tanken är att överföra föreningens värderingar som är föreningens bottenplatta så att alla förstår och kan stärka gemenskapen.
AIK Fotboll föreläste om vad som egentligen är viktigt.
Detta är något som även styrelsen måste prata om, både för föreningen i den dagliga verksamheten i lagen, men också för styrelsearbetet med värdeorden trygghet, respekt och attityder. Vi har ett jobb att göra tillsammans i föreningen, för lagen, för ledarna etc, men också för ett konstruktiv positivt arbete i styrelsen.
Många föreningar vittnade om problem med föräldraengagemang. Många pratar om spökföräldrar, man ser dem aldrig, de släpper av barnen ur bilen och gasar därifrån. En erfarenhet som alla som provat vittnade om var att ställa krav på föräldrarna redan från början. Då kan det bli ett engagemang från föräldrarna, det är svårare att komma med kraven i efterhand.
Vilka minnen och sanningar ska barnen få med sig från sin tid i Solberga BK?
Det har vi ett stort ansvar för.
Årets program lördag söndag som Solberga BKs Magnus Lundgren, KG Flygt,
Christer Bertling och Donald Boström deltog i.
* Att vara idrottsledare och möta barn & unga med NPF (Andreas Svensson)
* Integration genom idrott (Norrtulls SK)
* Fotboll i Zambia (Chiparamba Foundation)
* Bredd och elit under samma tak (ÖIS)
* Psykisk ohälsa bland barn- och ungdomar (Mia Börjesson)
* HBTQ (Samkrafter)
* Att bygga för framgång (Max Bergander - AIK Fotboll)
- Mia Börjesson, socionom, handledare och inspiratör inom psykosocialt arbete, på lördagskvällen höll ett föredrag om livscoachning och vikten av att bygga upp sitt psykologiska immunförsvar.
- Söndagen inleddes med ett fördrag av Sascha Abdelnabi om utanförskap, varför och vad vi kan göra för att förändra till det bättre. Sascha som arbetar med barn- och ungdomar i riskzonen, familjer i kris, problematiken kring ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsvariation (ADHD, ADD etc.)
På eftermiddagen deltog vi i följande seminarier:
Nivåanpassning inom idrotten där Stefan Olofsson, nationell utbildare på SvFF pratade om hur man kan anpassa sin träning och erbjuda utveckling för alla på den nivå de befinner sig utan att tillämpa fast nivåindelning i form av ett permanent första lag, andra lag osv.
I ett annat fördrag berättade ÖIS om hur de utvecklade sina strikt uppdelade verksamheter för barn- och ungdomar respektive fotbollsakademi till ur ett utvecklingsperspektiv sammanhållen och gemensam ungdomsverksamhet där akademin är en specialiserad elitförberedande verksamhet fr.o.m. 13 år.
----------------------------------------------------------------------------------------
Stiftelsen Dunross som arrangerar Dunrossdagen stöttar barn- och ungdomsföreningar som erbjuder en toppningsfri, meningsfull och utvecklande verksamhet i vilken deltagare inte särbehandlas. Solberga BK som har varit en Dunrossförening sedan 2014 är en av mer än 160 olika föreningar som Stiftelsen Dunross & Co stöttar. Sammanlagt är det mer 75 000 barn i åldrarna 7 – 15 år som bär Stiftelsen Dunross & Co:s logotype på matchtröjan. Logotypen är en form av kvalitetssäkring som visar att föreningen står för en sund barn- och ungdomsidrott och fair play. Både på och vid sidan om planen, före, under och efter match. Dunrossdagen är tänkt som en inspirationsdag där föreningar träffas över idrottsgränserna och får möjlighet att arbeta och diskutera kring olika frågor/teman samtidigt som stiftelsen får möjlighet att informera om sin verksamhet och dess utveckling.