VILL DU BÖRJA SPELA FOTBOLL ELLER BLI MEDLEM I SOLBERGA BK? ANMÄL DIG HÄR!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Solberga Bollklubb
Fotboll, glädje och gemenskap

Allmänt om träning och match

Fotbollsträningen i SOLBERGA BOLLKLUBB skall utmärka sig genom att vara positiv och rolig. Med det menas att vi skall göra olika fotbollsfrämjande övningar under positiva former. Träningstillfället skall vara en positiv och rolig händelse för alla - såväl spelare som tränare. Vi bedriver fotbollsträning ett begränsat antal timmar per vecka. För att nyttja dessa timmar så bra som möjligt är det viktigt att man som spelare kan fokusera på träningen och de saker som tränarna tänkt att spelarna skall göra där. Förmågan att fokusera varierar mellan individer och är olika stor beroende på ålder. Ju yngre man är ju mer begränsad är förmågan att fokusera. Lagets tränare anpassar träningen efter utövarnas ålder med hänsyn till förväntad förmåga att fokusera (se Spelarutbildning). 


All medverkan är frivilligt och vi tvingar aldrig någon att vara med - MEN om man vill vara med och spela match så förutsätter det att man också är med på träningarna och där gör som tränaren säger. Vi vill som sagt att träningen skall vara en rolig och positiv upplevelse men det innebär samtidigt inte att det är spelarna som bestämmer vad de vill göra på träningen. Det är inte okej att ställa sig och skjuta höjdare eller skjuta bollar så hårt man kan om man tröttnat på en viss övning. Detta främst för att vi INTE vill att någon skall komma till skada. Ett hårt skott på någon som inte är beredd kan om bollen träffar illa innebära skador som utslagna tänder m.m.. Hårda skott och höga bollar innebär också att värdefull träningstid går åt till att hämta eller leta efter bortskjutna bollar. 


För att träningen ska vara positiv, rolig och utvecklande för alla förväntar vi oss följande från barnens föräldrar:


  • Att barnen är utvilade. Om barnet är ur form, trött, inte känner sig fullt motiverad att träna, osv. kan det vara bättre att stå över en träning hellre än att vara med och kanske förstöra träningen för övriga. 
  • Att barnen har ätit ordentligt innan träning. Att äta någon frukt eller liknande innan träning kan vara en god idé.
  • Att barnen inte är med om de är sjuka eller skadade. Man ska INTE träna med sjukdom i kroppen. Vid skada så väntar man tills att kroppen är stark nog igen att träna.
  • Att ni själva läser igenom Riktlinjer för föräldrar och tillsammans med ert barn läser igenom Riktlinjer för spelare och pratar med era barn om vikten av att respektera träningssituationen, sina tränare och lagkamrater. 


Träning och match - hur funkar det?

Alla träningstillfällen och matcher (när dessa blir aktuella) finns inlagda i kalendern på respektive lags hemsida. Om lagets ledare inte har informerat om annat så kallar laget alltid spelarna inför varje träningstillfälle. Spelaren eller hens föräldrar förväntas att ALLTID svara på kallelser oavsett om man avser att komma eller inte. 


Detta går till som så att man får en kallelse via e-post till den adress man uppgivit i spelarens medlemsuppgifter. I detta e-postmeddelande finns en länk som man ska klicka på för besvara kallelsen. Det är MYCKET viktigt att man besvarar  kallelsen snarast så att lagets tränare vet vilka av spelarna som kommer respektive inte kommer. 


När det gäller matcher så kommer de spelare som är aktuella att spela en viss match att bli kallade. För att bli kallad till match förutsätts som redan nämnt att man också har deltagit på träningen och där gjort vad tränarna tänkt att spelarna ska göra. SOLBERGA BOLLKLUBB tillämpar ”Spel- och Startgaranti” som innebär att:

  • Alla spelare som har betalat medlemsavgift och deltagit på träning också ska få möjlighet att spela match.
  • Alla spelare som är kallade till en match även spelar i matchen - dvs. inte sitter på avbytarbänken hela matchen.
  • Att alla spelare regelbundet under året ska få spela från start. 


SportAdmins MedlemsApp
SportAdmins MedlemsApp är ett praktiskt verktyg genom vilken våra medlemmar bland annat kan se kallelser, kalender, nyheter och utskick. Med hjälp av MedlemsAppen kan man också koppla samma medlemmar från olika lag/grupper så att all information finns samlad på en och samma plats. SportAdmins MedlemsApp är gratis och finns att ladda ned från:


Vad gör föräldrarna under träning och match?

En vanlig fråga är om man som förälder får vara med vid sitt barns träning. Föreningens allmänna inställning är att under förutsättning att det är praktiskt möjligt och att man respekterar att det är tränaren som instruerar och bestämmer under träningstillfället så är föräldrar välkommen att vara med och titta på. Vad vi menar med "under förutsättning att det är praktiskt möjligt" är t.ex. att det kan vara trångt på inomhusträningen om även föräldrarna ska vara inne i salen. Lagens ledare informerar er om vad som gäller i just deras lag.


För de allra yngsta barnen är det vanligtvis viktigt och betydelsefullt att mamma, pappa eller annan nära släkting är med och ser alla små framsteg man gör under träningen. När barnen är så små att de går i Fotbollsskolan, eller under första året på 5-mannanivå vill vi att föräldrarna är med vid sidan om på träningarna. MEN vi förutsätter som sagt att ni låter tränarna sköta träningen. Använd gärna stunden till att knyta kontakt med andra föräldrar i laget. Alltid finns det någonting att prata om och en stark och sammansvetsad föräldragrupp är alltid till gagn för både lag och förening.


Det är föräldrarnas ansvar att barnen kommer till och från träningen (dvs. lämnar och hämtar) - Föreningen ansvarar för dem under träningen. Ju äldre barnen blir desto mer självständiga blir de också. När barnen blivit lite äldre tycker de ofta man är ”stor nog” att gå själva till och från träningen, eller tillsammans med någon kompis. När barnen är stora nog att själva gå till träningen kanske man som förälder tycker att man inte längre behöver vara med under träningarna. Men närvaro vid träningarna kan då i stället bli ett utmärkt tillfälle att umgås föräldrar i mellan. Varför inte samlas i klubbhuset och prata över en kopp kaffe? 

Inför- och efter match

God planering och bra rutiner borgar för att matchsituation ska bli en så positiv upplevelse som möjligt. Förvisso kommer att av lagen vinna och det andra förlora (om det inte blir oavgjort förstås) och det är naturligtvis oftas roligare att vinna än att förlora. Men det hör till spelets natur och matchsituationen är så mycket mer än slutresultatet. Det är oftast de roliga stunderna, snarare än de enskilda resultaten, man minns efteråt.


För de yngsta spelarna kan det vara lagom att vara på plats ca. 30 minuter innan matchstart vid den plan som matchen skall spelas på. Vid bortamatch ska man försäkra sig om att alla kommer dit. Vår rekomendation är att alltid samordna transporter och att i god tid innan avfärd alltid samlas på en gemensam bestämd plats. Om alla spelare redan innan samling har en utsedd plats i en bil, och alla förare på förhand vet hur man hittar till bortaplanen, samt att samtliga medföljande vuxna (förarare. ledare, medföljande föräldrar m.m.) har varandras mobilnummer, så har man genom dessa tre enkla åtgärder radikalt minskat möjliga orsaker till strul och problem - vilka annars bara bidrar till att skapa onödig stress inför matchen. Se även Trygg och säker förening/Resor.


Efter matchen är en  ”efter-matchen” fika ofta uppskattad av de yngre spelarna. Lite fika och lek efter matchen innebär att man alltid tar med sig något positivt från matchsituationen oavsett vad matchresultatet blev. Detta är inget man behöver göra krångligare än nödvändigt. Enklast är nog att tillämpa ”Knytkalas”-principen – dvs. att var och en tar med sig det hen själv tycker om och vill ha. För föräldrar som inte har möjlighet att följa med på matchen – glöm inte bort att skicka med något att äta och dricka efter matchen med era barn.


Under matchen är det också bra om någon förälder kan ta på sig att fotografera eller filma, och ytterligare någon förälder kan ta på sig att föra matchanteckningar och sedan renskriva dessa i ett kort matchreferat efteråt. Ta gärna en lagbild före eller efter matchen. Att fotografera eller filma och skriva matchreferat kräver varken särskild utrustning eller specialkunskaper. Vem som helst kan skriva. Själva referatet behöver inte vara avancerat. Att det blir gjort är viktigare än formen och detaljerna i innehållet. Man kan skriva om matchvädret, vilka som spelade, hur spelet var osv. Låt med fördel ansvaret rotera mellan matcherna så att det inte alltid är samma personer som fotograferar/filmar och skriver referat. Det blir mer levande med olika stilar på matchreferaten. De slutliga referaten är både roliga för barnen att läsa samtidigt som de i sig utgör en dokumentation av säsongen som kan användas för historik och eventuell verksamhetsberättelse för laget och föreningen. Läs gärna igenom vår policy för publicering på sociala medier och tänk på att respektera dem som av olika anledningar inte vill vara med på bild eller omnämnas i text.


 
FACEBOOK
SPORTGROSSEN
TWITTER
SPONSORER